6/26/2014

Senzacionalno! Žuta rok štampa!

Ako pratite internet magazine i stranice koje se bave rok i metal muzikom ili jednostavno imate prijatelje koji vole muziku, naleteli ste, verovatno, tokom prethodnih dana na kontroverznu izjavu Brusa Dikinsona, frontmena legendarne Čelične Device. Brus, naime, ima neke svoje zamerke, smetaju mu određene stvari, a bogu hvala, ne boji se da to javno kaže. Vredni novinari su intervju sa njim stručno iseckali, prekrojili, skratili i prilagodili internet dobu u kome niko nema vremena da pročita više od dva pasusa. Vest je često lančano prepisivana u sve kraćem obliku. Ne daj bože da se još i linkuje originalni članak ili sajt sa kog je vest preuzeta. 

Nakon što su se Brusove izjave viralno raširile, postalo je jasno da najvažnija vest ove godine u metal muzici nije izlazak nečijeg albuma ili neki drugi muzički performans, već njegova izjava. Izvađena van konteksta i svedena na senzaciju, ova metal vest odgovara svim pravilima žute štampe. Gorivo za njeno širenje je povodljivost fanova rok i metal muzike, koji iako za sebe misle da su mnogo bolji od drugih, izgleda imaju slične mehanizme kao i oni koje interesuje koja je starleta opalila dečka neke druge ili koja je narodna pevaljka rekla za drugu da su joj sise lažne. 

Azil5, miljenici žute štampe poznati po demoliranju kafana na turnejama

Da li je cela situacija neka vrsta intelektualnog srozavanja protiv koga se treba boriti? Da li je to znak ovog vremena ili svedočanstvo dekadencije? Kako se postaviti?

Ja sam za! Mislim da je hitno potrebna tabloidizacija naše rok onlajn scene! Ovom prilikom želim da se obratim svim dragim ljudima iz magazina kao što su Nocturne, TMM, Svet Gitara itd. (izvinjavam se što nisam naveo svakog od vas). Prestanite da gnjavite ljude sa nebitnim stvarima! Koga briga za to kada će biti neki koncert, ko je izdao album, ko želi da čita intervju u kome gitarista skoro anonimnog benda priča o svojoj inspiraciji i planovima za budućnost? Dajte nam prave VESTI! Ja prvi želim da znam toliko toga! Ne samo da me, naravno, interesuje da li, na primer, Đule priča sa svojom dragom tokom seksa na isti način kao i u intervjuima, da li bi Dubioza Kolektiv voleli da sviraju rok muziku, kao i da li je Marija šerifović bila sa ženom samo jednom ili više puta. 

Mislim da ljudima treba dati i detalje u vezi sa mladim sastavima. Zašto ljudi ne bi saznali sa kim se sinoć pijan po'vatao u mraku Dorkin iz Instead of a Kill nakon što je popio pola litre rakije, da li su grudi Kovče Forever Storm zaista maljave koliko se priča, da li je Borko iz Azil5 zaista legendarni novosadski pastuv spavaćih soba? Da li je Danilo Consecration zaista pristao da bend nastupa u Guči a Dušan Draconic/Destiny Potato nosi gaće sa simbolima iluminata, masona i novog svetskog poretka? Kakav li tek imaju potencijal članci o uticaju HAARP-a na srpsku rok scenu ili analiza geopolitičkog uticaja novih tenzija između Rusije i SAD na prodaju CD-a u Srbiji? Da li će se sa povratkom Šešelja u Srbiju vratiti i rokenrol? Da li ćemo konačno imati priliku da vidimo naslov "Neverovatno! Ono što je uradio mladi srpski metal bend nakon što je pojeo 70 ćevapa i popio 32 piva potpuno će vas iznenaditi!"?

Zašto bi živeli u prošlosti kao zarobljenici prevaziđenih šablona i pravila? Doba žute štampe je stiglo i u rok muziku. Zajašimo i taj talas, zaoštrimo olovke, nauljimo tastature, kolege novinari. Prilika da se muzika vrati narodu uvek gladnom senzacije je pred nama!

Нема коментара:

Постави коментар

AddThis